Screening

Screenig-ul cancerului (engl. to screen = a căuta) este sinonim cu prevenţia secundară şi presupune diagnosticul neoplasmului la o populaţia asimptomatică, într-un stadiu mai precoce de boală decât ar fi fost identificat în absenţa screenigului.

Prevenţia primară, conform definiţiei Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS) este „depistarea pacienţilor înainte de declanşarea bolii”. Scopul principal al prevenţiei primare îl reprezintă diminuarea frecvenţei cancerelor prin identificarea şi, eventual, suprimarea factorilor de risc. Aceştia sunt foarte diverşi: modul de viaţă (include si fumatul si obiceiuri alimentare), factori de mediu, profesionali, hormono-genitali şi genetici.

Statisticile încurajează activitatea de screening deoarece se apreciază că aproximativ o treime din cazurile de cancer ar fi vindecate dacă ar fi depistate precoce.

Cancerul mamar este neoplazia cea mai frecventă la sexul feminin, cu peste 1.000.000 cazuri noi/an la nivel mondial.

Screeningul neoplasmului mamar:

  • La pacientele ce au sub 40 de ani – echografie mamară
  • La pacientele peste 40 de ani, mamografie bilaterale (sensibilitate de 80-90%).
  • examinarea clinică a sânului și autoexaminarea sânului
  • examenul RMN a sânilor
  • marker CA 15-3.

În Craiova, screening-ul neoplasmului mamar se poate realiza în cadrul:

  • la sediul unității noastre sanitare, prin intermediul fundației Oncohope – echografie mamară
  • Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova – echografie + mamografie
  • Centrul Medical Camen – echografie mamară
  • Prima medical – echografie mamară

Ratele de supravieţuire în cancerul ovarian sunt în determinate de stadiul bolii la momentul diagnosticului. Circa 80% din cancerele ovariene snt depistate în stadii avansate când supravieţuirea este de redusă. Diagnosticul stadiilor incipiente de cancer ovarian este în prezent o provocare. Din nefericire, nu există o strategie eficace de screening populaţional.

Screening-ul se realizează prin tehnici imagistice: ecografia transvaginală și ecografia abdominală. Un aspect interesant de urmărit este markerul CA-125 ce poate oferi date despre posibila existență a unui neoplasm ovarian.

Screening-ul pacientelor pentru depistarea neoplasmului ovarian se poate realiza în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova , Spitalul Clinic Municipal Craiova, Gyn Med, Centrul Medical Camen.

În multe ţări europene occidentale, cancerele colo-rectale reprezintă cea de-a IIa cauză de deces prin neoplazii, absenţa simptomelor conducând frecvent la diagnosticul bolii în faze avansate.

Sunt cunoscute 4 grupe de risc crescut pentru neoplasmele colo-rectale:

  • persoanele cu istoric personal şi/sau familial de neoplasm colo-rectal;
  • pacienţii cu sindroame polipozice (genetic bine caracterizate), care în absenţa tratamentului chirurgical profilactic prezintă un risc foarte crescut de cancer;
  • pacienţii cu colită ulcerativă;
  • cei cu polipi adenomatoşi şi viloşi; polipii viloşi se pot transforma malign într-o treime din cazuri.

Opţiunile potenţiale de screening pentru acest tip de neoplasm includ:

  • colonoscopia
  • testul prezenţei hemoragiilor oculte în materiile fecale (FOBT- fecal ocult blood testing)
  • proctosigmoidoscopia rigidă/ sigmoidoscopia flexibilă
  • colonoscopia
  • examinarea digitală retală (tuşeul rectal)

În Craiova se poate realiza screening-ul acestei afecțiuni în: Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Centrul de Excelență UMF Craiova, Centrul Medical Sf. Nicolae, GastroCenter Craiova, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria.

Vindecarea unui carcinom de col uterin în stadiu I este de 80-100%, în timp ce în stadiul IV aceasta scade la 10-15%.

Rolul depistării precoce şi tratamentul adecvat este bine stabilit în cancerul de col uterin. Mortalitatea cancerului de col uterin a scăzut cu 70% în ultimii 50 de ani în ţările cu programe de screening eficiente. Screeningul cancerului de col uterin constă din examinarea citologică de rutină cu frotiu Papanicolaou (Pap smear). The American College of Obstetricians and Gynecologists ( ACOG), The American Cancer Society (ACS) şi US Preventive Services Task Force ( USPSTF) recomandă ca screeningul canceului de col uterin trebuie început la 3 ani după debutul activităţii sexuale dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani şi recomandă examinarea periodică la fiecare 3 ani sau mai repede dacă este indicată pe baza citologiei prealabile.

Centrele din Craiova în care se realizează screening-ul cancerului de col uterin sunt: Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Municipal Craiova, Gyn Med, Centrul Medical Camen.

Neoplasmul de prostată este unul din cele mai frecvente cancere la sexul masculin în Europa, unde se estimează la 2,6 milioane numărul cazurilor noi diagnosticate în fiecare an.

În Europa, recomandările minime de screening ale European Society of Medical Oncology:

  • diagnosticul precoce (screening-ul) în cancerul de prostatǎ, la bărbatul asimptomatic, se va realiza prin: evaluarea periodicǎ a PSA, examinarea rectalǎ digitalǎ (ERD) şi/sau examinarea ecograficǎ endorectalǎ;
  • valorile serice ale PSA trebuie măsurate la pacienţii care se prezintă cu simptome urinare;
  • dacǎ valorile serice totale ale PSA sunt de 0-2µg/l, probabilitatea de a avea cancer de prostatǎ este de 1%; dacǎ PSA > 10µg/l, probabilitatea de cancer de prostatǎ este de 50%;
  • diagnosticul patologic se va efectua din specimenele de ţesut prostatic obţinut prin biopsie pe ac, echoghidatǎ;
  • anatomo-patologul trebuie sǎ raporteze grading-ul tumoral utilizând fie scala OMS, fie la scorul Gleason.

Screening-ul neoplasmului de prostată cuprinde tuşeul rectal prostatic, ecografia transrectală (TRUS) și determinarea antigenul specific prostatic (PSA) și se poate realiza în Craiova la: Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Urodiamed, Uroclinic, Policlinica Elga.

Neoplasmul bronho-pulmonar este în prezent cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial (5% din toate cancerele). La începutul secolului XX, cancerul bronho-pulmonar era o boală foarte rară, dar ratele de incidenţă au crescut dramatic.

Teoretic, prevenţia primară, abandonarea fumatului sau măsuri de a reduce fumatul ar trebui să conducă la eliminarea acestei neoplazii, dar deşi aceste măsuri au înregistrat oarecare succese, numărul deceselor survenite din cauza acestei afecțiuni rămâne inaceptabil de crescut. La un mare fumător (peste un pachet/zi) de la vârste peste 45 de ani, este raţională efectuarea unei radiografii toracice anuale. Cu toate acestea nu există date care să susţină că o asemenea conduită ar putea determina o reducere a mortalităţii acestei afecțiuni. Odată cu apariţia tehnicilor de screening bazate pe computer tomograf (CT spiral cu doze reduse de iradiere) a fost reaprins intersul privind posibilitatea de screening a neoplasmului bronho-pulmonar.

Centrele din Craiova în care se realizează screening-ul neoplasmului bronho-pulmonar sunt: Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș”.

Detecţia precoce a melanomului prezintă un impact favorabil asupra mortalităţii acestei boli. Biologia melanomului malign determină existenţa unei perioade lungi preclinice (în special în melanoamele superficiale, ce reprezintă 70% din totalitatea melanoamelor cutanate maligne) şi modificări ce pot fi uşor recunoscute clinic de către un clinician.

Recomandările American Cancer Society includ o examinare a tegumentelor la fiecare 3 ani, iar la persoanele cu risc (persoanele cu risc familial sau care au prezentat leziuni precanceroase sau cancere cutanate în antecedente, expuneri crescute la razele solare) mai frecvent. Până în prezent un singur studiu clinic a evidenţiat valoare autoexaminării ca metodă de screening în cancerele cutanate. Elementele esenţiale ale screenig-uluidiagnosticului melanomului malign sunt incluse în „regula ABCDE”:

  • A – asimmetry – leziune asimetrică
  • B – border – margini neregulate
  • C – color – culoare neomogenă, brun-maronie închisă, cu zone depigmentate, formând cruste, sângerândă
  • D – dimension – diametru > 6 mm E – elevation, enlargement – supradenivelare > 1 mm, creştere recentă > 1 cm

Screening-ul pentru melanom se poate face în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Policlinica Tommed, Centrul Medical Camen.